Przyprawy klasyczne do potraw

Prowadząc swoją restaurację wiemy jak ważne jest serowanie dań z najlepszych produktów spożywczych. Oprócz składników głównych jak mięso, ryby i warzywa, ważny jest sposób ich przyprawiania.  Zatem przyprawy są bardzo istotne. Oprócz takich, których używa kucharz zazwyczaj na stolikach także klient ma dostęp do podstawowych przypraw.

Najbardziej popularne przyprawy w restauracji

popularne przyprawy do restauracjiSmaczne potrawy to podstawa by restauracja miała szansę przetrwać. Niestety wiadomości o niedobrym jedzeniu w danym miejscu bardzo szybko się rozchodzą, co nie sprzyja renomie restauracji. W takich miejscach oprócz wystroju, czystości i atmosfery najważniejszy jest personel i jego umiejętności. Oczywiście kucharz nie ugotuje pysznej potrawy bez składników oraz przypraw. W kuchni polskiej główną przyprawą jest pieprz, sól, czosnek i zioła. W kuchni meksykańskiej ostra papryczka chili, a we włoskiej bazylia i oregano. Najbardziej popularne przyprawy do restauracji francuskiej to ocet winny. Wszystko zależy od rodzaju kuchni jaka serwowana jest w danej restauracji. Wiele restauracji pozostawia klientom możliwość doprawienia sobie niektórych potraw, bo przy stolikach zamieszczane są podstawowe przyprawy. Dobrej jakości przyprawy są aromatyczne i uzupełniają smak potrawy o konkretne nuty smakowe. Pyszna potrawa to czasami kilkanaście przypraw idealnie uzupełniających się.

Aromatyczne przyprawy stanowią podstawę w każdej kuchni bez względu na region jej pochodzenia. Takie przyprawy jak kurkuma, curry, chili, słodka papryka, imbir, kumin, pieprz i sól praktycznie znajdziemy w każdym polskim domu. Mimo tego, że nie są to wszystkie przyprawy od zawsze znane w Polsce. Restauracje zawsze powinny bazować na świeżych składnikach i wyselekcjonowanych daniach by utrzymać klienta.