Domowa produkcja wina to z pewnością tematyka, która bliska jest wielu osobom. Wbrew pozorom, aby robić domowe wino nie trzeba wcale posiadać specjalistycznego sprzętu, który kosztuje wiele pieniędzy i zajmuje dużo przestrzeni. Domowe wino można robić nawet mieszkając w bloku, wystarczy kupić odpowiedni pojemnik do fermentacji.

Wiadro do produkcji wina o dużej pojemności

pojemne wiadro fermentacyjnePlastikowe wiadra w których można przeprowadzić procesy fermentacyjne wina istnieją na rynku już od kilku lat, stopniowo wypierając tradycyjne słoje i gąsiory. Niektóre osoby uważają co prawda, że przeprowadzanie procesu fermentacyjnego w plastikowym pojemniku w miejsce szklanego posiada niekorzystny wpływ na smak gotowego trunku, nie jest to jednak regułą. Z pewnością pojemne wiadro fermentacyjne stanowi bardzo dobre rozwiązanie dla początkujących winiarzy. Po pierwsze takie wiadra są stosunkowo tanie, a również łatwo dostępne. Ponieważ wykonane są z plastiku, istnieje mniejsze ryzyko uszkodzenia, niż w przypadku tradycyjnych pojemników wykonanych ze szkła. Warto również zauważyć, że w takim wiadrze można nie jedynie przeprowadzać procesy fermentacyjne, ale również odpowiednio przygotować moszcz. Przy wykorzystaniu wiadra znacznie łatwiejsze jest również zlewanie znad osadu, stanowiące konieczny element przy produkcji wina. Plastikowy pojemnik jest również o wiele łatwiej transportować, opróżniony waży bardzo niewiele, w przeciwieństwie do tradycyjnych gąsiorów.

Przy wykorzystywaniu wiader fermentacyjnych do produkcji wina szczególnie ważne jest odpowiednie zachowania czystości. Ponieważ otwór w wiadrze ma znaczącą objętość, należy uważać aby do przygotowywanego produktu nie dostały się zanieczyszczenia, w tym również muszki, które przyciąga intensywna woń fermentujących owoców.

Opublikowane przez: rabartosz